aktualizováno: 01.08.2024 10:52:59 

Sdružení pro Krompach z.s.

Fotogalerie 2024

 

Koncert Sboru ČVUT Praha a jeho hostů

V sobotu 25. 5. 2024 se konal v kostele Čtrnácti svatých pomocníků v Krompachu již 13. ročník oblíbeného „festivalu“ sborového zpěvu, tj. koncert Sboru ČVUT Praha a jeho hostů. Letos byly hosty liberecký soubor ROSEX, Kytlický chrámový sbor a sbor Lužánek ze ZUŠ Cvikov. Koncert se konal pod záštitou Ing. Věry Vinklátové, náměstkyně hejtmana Libereckého kraje pro kulturu a cestovní ruch a odehrával se v prostorách kostela, který zapůjčila římskokatolická farnost Cvikov. Slyšeli jsme skvělé podání lidových písní od dětí ze ZUŠ Cvikov, duchovní hudbu i gospely v podání ROSEXu  a KCHS, části Korunovační mše W. A. Mozarta v podání Sboru ČVUT. A „krompašská hymna“ Verdiho Nabucco! Neuvěřitelný koncert v Krompachu.  Kostel byl plný a zážitek skvělý.

Na závěr Sbor ČVUT poděkoval svému členovi a „duchovnímu otci a králi“ celé dlouholeté akce, panu Jirkovi Pomahačovi. Jirka pak vysvětlil, jak to vše vzniklo.  

Před 25 lety začali kamarádi ze sboru jezdit k němu do Krompachu na jaře na chalupu, společně pořádali táboráky a „rušili noční klid“ krásným sborovým zpěvem. A pak přišel nápad udělat koncert v kostele. A stalo se! Za organizační podpory Sdružení pro Krompach se začaly koncerty pořádat a trvalo to 13 ročníků. Pomáhala celá vesnice, ubytovávala zpěváky ve svých chalupách, kdeže bychom vzali na komerční ubytování, i když některé krompašské restaurace a penziony nám s ubytováním pomáhaly, čest a sláva jim!

A tak uběhlo 13 ročníků a je třeba udělat změnu! Postarat se o hordu cca 50 osob, uvařit kotel bramboračky a vanu šopského salátu, nakoupit proviant a připravit ohniště na opékání a večerní posezení, dát k dispozici celou chalupu, to je obrovská dřina. Takže pokud budeme chtít mít dál         v Krompachu zase krásné koncerty a „svůj“ soubor ČVUT, je třeba to nějak vymyslet a starosti okolo akce přerozdělit. Máme na to rok!

Jindra Kalitová

Foto: J. Horáček

Odkaz na fotoalbum